News Archive

03 Mar 2004
Excel Metrobank Account Number
by: Jaime Tiong

The Excel Review Center's Metrobank (Manalili Branch) Account number is 308-3-30806046-3.

29 Feb 2004
Test Yourself in Phil Electrical Code - 1
by: Jaime Tiong

1. In banks and office buildings, a unit load of _____ VA per square meters shall be included for the general purpose receptacle outlets when the actual number of outlets is unknown.

A. 6
B. 8
C. 10
D. 12

2. Type AC cable shall be permitted in one of the following. Which one?

A. For branch circuits
B. For feeders
C. In cable trays where identified for such usage
D. All of the choices

3. Interlocked type armored cable or corrugated sheath cables shall have a bending radius of NOT less than _____ times the external diameter of the metallic sheath.

A. 7
B. 10
C. 12
D. 5

4. The radius of the inner edge of any bend for MI cables shall NOT be less than _____ times the diameter of the cable.

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

5. The rating of the branch circuit using flat cable assemblies shall NOT exceed _____.

A. 40 A
B. 30 A
C. 20 A
D. 10 A

6. When receptacles are connected to a 30-A branch circuit, the maximum allowable cord and plug connected load shall not be more than _____.

A. 30 A
B. 24 A
C. 16 A
D. 20 A

7. At least how many receptacle outlet(s) shall be installed in the bathroom?

A. 1
B. 2
C. 3
D. Not specified in the PEC

8. Rigid metal conduit shall be supported at least every _______ m.

A. 2
B. 2.5
C. 3
D. 1.5

9. What is the maximum allowable voltage drop for the distribution panel to the farthest load?

A. 10 %
B. 5 %
C. 3 %
D. 2 %

10. An exposed wiring method using cleats, knobs, tubes and flexible tubings for the protection and support of single insulated conductor run in or on building and not concealed by the building structure.

A. Open wiring on insulators
B. Concealed knob and tube wiring
C. Armored cable wiring
D. Metal clad cable wiring

11. Conductors in concealed knob and tube wiring shall maintain a clearance of NOT less than _____ between the conductor and the surface over which it passes.

A. 30 mm
B. 25 mm
C. 28 mm
D. 26 mm

12. General purpose and appliance branch circuits using type FCC cable shall have ratings NOT exceeding ____ A.

A. 20
B. 15
C. 30
D. 40

13. What refers to a unit or an assembly or sections and associated fittings, forming a rigid structural system used to support cables?

A. Cable tray
B. Cable bus
C. Wireway
D. Busway

14. Overcurrent in transformers affect all of the following EXCEPT:

A. breather effectiveness
B. mechanical stress
C. life insulation
D. rise in temperature

15. The rating of the branch circuit serving a continuous load shall NOT exceed ____ percent of the continuous load.

A. 100
B. 130
C. 125
D. 115

16. One or more non-metallic surface extensions shall be permitted to be run in any direction from an existing outlet, but NOT on the floor or within ____ from the floor.

A. 50 mm
B. 100 mm
C. 75 mm
D. 25 mm

17. When a conduit enters a box, fitting or other enclosure, a _____ shall be provided to protect the wire from abrasions.

A. lock nut
B. fuse
C. fastener
D. bushing

18. Bonding jumpers which connect communications cable grounding conductors and the grounding electrode of the building shall NOT be smaller than what copper size?

A. 5.5 sq. mm
B. 8.0 sq. mm
C. 14.0 sq. mm
D. 3.5 sq. mm

19. In hospitals, the general lighting load required shall be _____ VA/sq. m.

A. 24
B. 12
C. 16
D. 28

20. Each plate electrode shall expose NOT less than ______ of surface to exterior soil.

A. one-fifth square meter
B. one-fourth square meter
C. one-third squre meter
D. one-half square meter

21. Non-metallic sheathed cable shall NOT have a bending radius less than _____ times the diameter of the cable.

A. 8
B. 7
C. 6
D. 5

22. Conductors after the final overcurrent device and before the load served are called ______.

A. branch circuit conductors
B. service conductors
C. feeder conductors
D. semiconductors

23. Intermittent operation in which the load conditions is regularly recurrent.

A. Varying duty
B. Intermittent duty
C. Periodic duty
D. Short time duty

24. In every drawing, the title block shall be a standard strip, which shall contain the name of the project, owner, title of the sheet, scale used, name and signature of the PEE. How wide is this strip?

A. 35 mm
B. 30 mm
C. 40 mm
D. 45 mm

25. Rod electrodes of steel or iron shall be at least _____ in diameter.

A. 10 mm
B. 12 mm
C. 14 mm
D. 16 mm




Answers: 1 B, 2 D, 3 A, 4 A, 5 B, 6 B, 7 A, 8 C, 9 B, 10 A, 11 D, 12 A, 13 A, 14 A, 15 C, 16 A, 17 D, 18 C, 19 C, 20 A, 21 D, 22 A, 23 C, 24 C, 25 D


Passing : 18 points

24 Feb 2004
Test Yourself in Electronics - 1
by: Jaime Tiong

1. A thermoplastic material

A. is flexible at room temperature
B. is always opaque
C. softens when cooled
D. softens when heater

2. When resistance is added to a circuit having a constant potential, the current is

A. reduced in the same proportion
B. increased in the same proportion
C. unaltered
D. made fluctuating

3. Kirchhoff’s current law is applicable to only

A. closed loops in a network
B. electronic circuits
C. junctions in a network
D. electric circuits

4. One of the best ways to check for an open electrolytic capacitor in a circuit is to

A. temporarily connect a known good capacitor across it
B. remove it and insert a good one
C. measure dc voltage across it
D. use capacitor checker

5. A capacitor that has been connected across a battery for comparatively long time becomes

A. charged
B. discharged
C. defective
D. short-circuited

6. What is the unit of inductance?

A. Ohm
B. Henry
C. Maxwell
D. Siemen

7. Air gap in an iron core of an inductor prevents

A. core saturation
B. transformer action
C. flux leakage
D. hysteresis loss

8. What do you call the process by which metallic parts are demagnetized?

A. Demagnetizing
B. Degrading
C. Degaussing
D. Degreasing

9. Why is it difficult to magnetize steel?

A. Because of its high density
B. Because of its high retentivity
C. Because of its low permeability
D. Because of its high permeability

10. A battery is said to be “floating” on the battery bus when

A. it supplies all the load
B. its voltage is higher that bus voltage
C. charge is shut down
D. battery voltage equals the charger voltage

11. High battery voltages can be obtained by

A. connecting cells in series
B. connecting cells in parallel
C. using large size cells
D. increasing quantity of electrolyte

12. A dc wattmeter is essentially consists of

A. two ammeters
B. a voltmeter and an ammeter
C. two voltmeters
D. a current and a potential transformer

13. A thermocouple instrument would be useful for current measurement at _______ frequencies.

A. high
B. low
C. moderate
D. very low

14. Which of the following electrical equipment cannot convert ac into dc?

A. Diode
B. Transformer
C. Converter
D. Mercury-arc rectifier

15. A good fuse will have _____ resistance.

A. zero
B. small
C. large
D. very large

16. What are the two principal parts of a PMMC galvanometer?

A. Pivots and jewel bearings
B. Needle and scale
C. Case and iron core
D. Coil and magnet

17. What device changes one form of energy to another?

A. Rheostat
B. Transducer
C. Varicap
D. Oscillator

18. A parallel ac circuit in resonance will

A. act like a resistor of low value
B. have a high impedance
C. have current in each section equal to the line current
D. all of the choices

19. The Q-factor of a coil is given by

A. its power factor
B. its ratio of maximum energy stored and energy dissipated per cycyle
C. receiprocal of its p.f.
D. ratio R/Z

20. The impedance of a coil above self-resonant frequency is

A. inductive
B. capacitive
C. reactive
D. resistive

21. Differential relays are installed to protect the equipment against

A. reverse current
B. overcurrents
C. no voltage
D. internal faults

22. Transient disturbance is produced in a circuit whenever

A. it is suddenly connected or disconnected from the supply
B. it is shorted
C. its applied voltage is changed suddenly
D. all of the choices

23. There are no transients in pure resistive circuits because they

A. offer high resistance
B. have no stored energy
C. obey Ohm’s law
D. are linear circuits

24. The efficiency of a dc shunt generator is maximum when the

A. magnetic losses are equal to the mechanical losses
B. field copper losses are equal to the constant losses
C. stray losses are equal to the copper losses
D. armature copper losses are equal to constant losses

25. An ideal dc generator is one that has ____ voltage regulation.

A. low
B. positive
C. zero
D. negative



Answers: 1 D, 2 A, 3 C, 4 A, 5 A, 6 B, 7 A, 8 C, 9 C, 10 D, 11 A, 12 B, 13 A, 14 B, 15 B, 16 D, 17 B, 18 B, 19 C, 20 A, 21 D, 22 D, 23 B, 24 D, 25 C


Passing : 18 points

23 Feb 2004
Test Yourself In Communications - 1
by: Jaime Tiong

Multiple Choice Test:

1. Band of light wavelength that are too short to be seen by the human eye.

A. Visible
B. Ultraviolet
C. Infrared
D. Any two of the above

2. What do you call the smallest step size in quantization?

A. Resolution
B. Dynamic range
C. Quantization range
D. Least significant bit

3. Who developed the first instrument that transmitted music over a wire?

A. Graham Bell
B. Antonio Meucci
C. Philipp Reis
D. Samuel Morse

4. What refers to the transfer of control and voice channel?

A. Handoff
B. Splitting
C. Sharing
D. Reuse

5. What is the typical telephone resistance?

A. 150 ohms
B. 600 ohms
C. 300 ohms
D. 500 ohms

6. What is the basic assess rate in ISDN?

A. 8 kbps
B. 64 kbps
C. 128 kbps
D. 144 kbps

7. What type of antenna is used by ADF?

A. loop
B. sense
C. loop and sense
D. yagi UDA

8. The selectivity of a receiver is a measure of its ______.

A. bandwidth
B. image rejection
C. IF rejection
D. gain

9. A recommendation for electrical requirements for unbalanced double-current interchange circuits for use with integrated circuits in data transmission.

A. X.10
B. X.11
C. V.10
D. V.11

10. Which of the following has the longest range of navigation?

A. ADF
B. VOR
C. LORAN
D. TACAN

11. Known as the International Numbering Plan for ISDN which is similar to X.121.

A. E.164
B. X.123
C. E.165
D. X.163

12. RG 218/U coaxial cable has a characteristic impedance equal to ______.

A. 75 ohms
B. 52 ohms
C. 600 ohms
D. 300 ohms

13. What is the unit of pitch?

A. Sone
B. Phon
C. dB
D. Mel

14. What is the space wave radio horizon for an antenna whose height is 36 m?

A. 24 km
B. 15 km
C. 26 km
D. 32 km

15. What is the typical range of ATC-Transponder?

A. 100 NM
B. 5 NM
C. 50 NM
D. 500 NM

16. The hue 180 degrees out of phase with red is

A. yellow
B. green
C. cyan
D. blue

17. What navigation system operates at VLF and was originally designed for use by ballistic missile submarine?

A. ADF
B. OMEGA
C. IRS
D. NMs

18. What is the bandwidth for each channel in the European cellular system?

A. 30 kHz
B. 40 kHz
C. 35 kHz
D. 25 kHz

19. Brightness variations of the picture information are in which signal?

A. I
B. Q
C. Y
D. R - Y

20. Marker beacon operates at a single frequency of ____ MHz.

A. 108
B. 1030
C. 75
D. 1090

21. Pulse dialing occurs at a rate of

A. 80 pulses per second
B. 20 pulses per minute
C. 10 pulses per minute
D. 10 pulses per second

22. What is the maximum suppression for phase error of 3 degrees?

A. 41.64 dB
B. 41.64 dBm
C. 31.64 dB
D. 31.64 dBm

23. What is the first Intelsat satellite launched in 1965?

A. Echo
B. Telstar I
C. Courier
D. Early Bird

24. One octave above 600 Hz is

A. 601 Hz
B. 800 Hz
C. 1400 Hz
D. 1200 Hz

25. What do you call the process of demagnetizing a picture tube with 60 Hz alternating current from the power line?

A. Degaussing
B. Focussing
C. Implosion
C. Convergence adjustment


Answers: 1 B, 2 A, 3 C, 4 A, 5 B, 6 D, 7 C, 8 A, 9 C, 10 C, 11 A, 12 B, 13 D, 14 A, 15 A, 16 C, 17 B, 18 D, 19 C, 20 C, 21 C, 22 C, 23 D, 24 D, 25 A.

Passing : 18 points

23 Feb 2004
Excel Now Accepting Enrollees
by: Jaime Tiong

Excel is now accepting enrollees for May 2004 classes in prepartion for the November 2004 licensure examinations.

Big cash discounts will be given to those who will enrol on or before May 17 in addition to the FREE 3 books. Additional of 3 more books to be given for FREE if reviewee will enrol on or before March 31, 2004.

Hurry ! Fill up the enrollment form and submit it to us.

Previous   Next